Elämäntaparemonttini

3ewOlen ollut tietoisesti terveellisemmän elämän syrjässä kiinni nyt parisen kuukautta ja tuntuu siltä, että voi jo puhua hyvinkin vakiintuneesta elintapojen muutoksesta. Kuten odottaa saattaa, seuraukset näkyvät hyvinvoinnissani ja arjessani.

Pienin askelin kohti terveempää oloa

En ole alun perinkään lähtenyt toteuttamaan mitään totaalista täyskäännöstä tai vaikkapa jonkin tietyn ruokavalion orjallista noudattamista. Toisaalta tilanteeni ei muutosta ennenkään ollut millään muotoa katastrofaalinen: olen aina esimerkiksi syönyt valtaosan ajasta ihan suhteellisen järkevästi, vaikka olenkin taipuvainen herkutteluun. Melkeinpä tärkeimpänä ohjenuoranani onkin ollut kohtuuden noudattaminen ja lempeys itseäni kohtaan. Hakusessa on ennen kaikkea hyvinvointi ja jaksaminen arjessa sekä iloinen mieli, eikä sellaisia saa helposti plakkariin, jos ruoskii itseään orjapiiskurin lailla kaiken hauskan kieltäen.

Kielloista

Niin, ne kiellot; en ole varsinaisesti kieltänyt itseltäni mitään kokonaan, mikä onkin varmasti avaintekijä siihen, että olen pysynyt “ruodussa” ongelmitta näinkin kauan. Satunnaiset karkkiostokset ovat sallittujen listalla, mutta eipä niille juuri ole ollut tarvetta: olen keskittynyt valmistamaan herkkuni itse ja valinnat ovat muotoutuneet kuin itsestään terveellisempään suuntaan. Vaikutan todella itse siihen, mitä syön ja haluan aidosti tehdä hyviä valintoja.

Viinilasillinen kotisohvalla tai kylmä olut työpäivän jälkeen työkavereiden kanssa on täysin sallittua minun mielestäni. Jatkuva baareissa ravaaminen ei terveelliseen elämään kuulu, mutta lasillinen silloin tällöin ei ole romuttanut elämäntaparemonttiani. Huomaan kyllä, että aivan kuten herkkujakin, myös alkoholia tulee kulutettua aina vain harvemmin ja harvemmin. Sitä suuremmalla syyllä siitä ei tarvitse suomia itseään, vaan voi keskittyä nauttimaan hauskoista hetkistä ystävien kanssa.

Liikunnan uskomaton voima

Vaikka olen aina syönyt melko järkevästi, liikkuminen ei ole koskaan ollut oikein verissä. Säännöllisen liikunnan aloittamisen koenkin remonttini merkittävimmäksi yksittäiseksi tekijäksi. Käyn muutaman kerran viikossa kuntosalilla ja kerran tai kaksi joogassa, mikä tuntuu täydellisen tasapainoiselta yhdistelmältä. Salilla käynnin makuun pääsemisessä kesti pari viikkoa, mutta nykyisin odotan miltei jokaista treeniä innolla. Silloinkin, kun ei ensin huvittaisi, löytää itsensä syvästä kiitollisuuden tilasta jälkeenpäin.

Liikunnan lisäksi olen petrannut erityisen paljon veden juomisessa ja nukkumisessa. Aiemmin yöunista tuli tingittyä todella helposti, nykyään ei todellakaan. Kyllä elämä vain on helpompaa virkeänä. Säännöllisesti liikkuessa kehon nesteytyksestäkin muistaa pitää paremmin huolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *